Luna aceasta am dat play evenimentului „Upload Your Mind”, proiectul #57 marca PR Tea & AD Cookies, care a avut în prim-plan creativitatea pe YouTube, văzută și discutată din persectiva lui Alin Pandaru (Pandutzu) și a Iuliei Boloca. Invitații noștri au pășit în offline pe scena celor de la Tunes Pub și ne-au trecut etapă cu etapă prin toate fazele prin care trece o idee, de la primele fărâme de gânduri, până la momentul încărcării ei pe YouTube.

Pandutzu a dat startul ediției din luna aceasta printr-o conferință nonconformistă. Am trecut repede în revistă momentele speciale de care vloggerul a avut parte în 2018, arătându-ne cât de multe împliniri îți poate aduce acest hobby. Apoi, a întocmit un mini tutorial despre ce e relevant pe YouTube-ul românesc și, îndeosebi, ce ai nevoie pentru ca TU să fii relevant pe platforma aceasta. Despre ce o să fie canalul meu? Cine mă va filma? Cu ce mă voi filma? De ce echipament am nevoie? Cu ce voi edita? Răspunde la întrebările astea și vei ști ce și cum să faci.

La final, Pandutzu ne-a împărtășit secretele de a crește pe YouTube în 2019: înarmarea cu multă răbdare – abonații nu se fac peste noapte – și crearea unei comunități pe canalul tău, prin care să îți obții stabilitatea și impulsul de care ai nevoie la început de drum. Un canal de YouTube, deși pare o joacă, este o mare responsabilitate. Din experiență proprie, ne-a zis că trebuie să conștientizăm faptul că, la capitolul calitate, nu toate videourile o să întâlnească așteptările noastre, astfel că, din cele 500 de videouri ce au alcătuit seria Pandaily, în jur de 50 nu au ieșit în final exact așa cum erau plănuite. Care e cel mai bun lucru de făcut în sensul ăsta? „Să ne asumăm” și să înțelegem că uneori o idee genială primează în fața calității videoului.

A urmat sesiunea de Q&A, care, într-o mai mică sau mai mare măsură, a plimbat imaginația participanților prin backstage-ul celor mai cunoscute evenimente din Europa. Iar la capitolul acesta, Pandutzu a răspuns sincer că nu consideră că a sta cu o cameră în mână la un concert sau festival îi răpește din plăcere. Toți au fost curioși de omul Alin Pandaru, de cum a scăpat el de emoții și a reușit să realizeze interviuri cu atât de mulți artiști, atât români, cât și internaționali. Răspunsul a fost scurt și la obiect: „Nu trebuie să ai emoții cu artiștii, fiindcă sunt și ei tot oameni!

A doua zi a evenimentului a transpus-o din virtual în real pe Iulia Boloca, masterandă la capitolul crativitate. Am început prin menționarea câtorva campanii concepute de ea, printre care se numără: RFRSH Show, Next Big Vlogger 2 și Friendzone.

Apoi, am trecut la lucruri mai aplicate. Participanții au învățat cum decurge adevărata muncă din spatele „titulaturii” de copywriter și ce se întâmplă cu ideile refuzate de client. A venit, deci, o primă regulă: „Creează orice, din orice, oricât (de mult). Și implicit, o a doua: orice idee, deși refuzată de client, trebuie păstrată. Și, de ce nu, un prim paradox á la Iulia Boloca: asemănarea creierului creatorului cu o găleată care trebuie umplută. Concluzia? Doar prin zgârcenie ajungi la secretul creativității. Ce altceva îi mai sfătuiește Iulia pe cei care vor să lucreze în domeniu? Pentru a evita monotonia și plictiseala, schimbă des locurile de muncă! Păstrează tot ce e bun dintr-o parte și începe o nouă provocare!

Partea a doua a workshopului a pus punctul pe i… „Cum naiba faci un sketch?. Și de aici se împart lucrurile: poate fi abordată varianta simplă, ideea de bază reprezentată de insighturi sau varianta mai grea, care pornește de la întrebarea Ce ar fi dacă…?. De la teorie am trecut la practică, invitații urmărind mai multe clipuri pe care invitata noastră le-a explicat prin ochii creatorului, prin „demontarea creativității“, fiind apoi provocați la un brainstorming de idei de sketch-uri, care a ieșit grozav!

Ca întotdeauna, nici această ediție nu ar fi fost reușită fără sponsorii noștri minunați: EyeCandy Monsters, Cristina Handmade, Hello Donuts, Cadoria.ro, Clever Taxi și Tunes Pub, care au adus zâmbete atât pe fețele speakerilor, cât și a participanților. Vă mulțumim din tot sufletul! Iar voi, restul, fiți pe fază, dați-ne subscribe, căci noul eveniment is loading.

Articol scris de: Gabriela Nicolaescu

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *