discuții cu aromă de ceai și biscuiți

Ediția anterioară

Ediția anterioară

Ce ne salvează pe toți în ultima perioadă când pierdem timp în trafic, în metrou, când facem curățenie sau chiar când dorim să ne relaxăm? Un podcast.

De la această idee, a plecat și conceptul ediției #60 PR Tea & AD Cookies. Cu acest gând am plecat la drum, organizând un eveniment la Givers Coffee House (strada Sfântul Constantin, numărul 32) pe 10 și 11 decembrie. Acolo, am întâlnit oameni interesați de acest nou mod de a spune și distribui experiențe, dar mai ales, ne-am văzut cu cei care au avut curajul de a asculta poveștile celorlalți și a le da mai departe să fie auzite, „the storytellers of the society”. Probabil te întrebi ce e mai exact un podcast, ce presupune, ce garanții oferă și ce mulțumiri îți poate aduce. Podcastul este o experiență înregistrată din dorința unei persoane de împărți și cu ceilalți o poveste frumoasă, tristă sau de ce nu, amuzantă. Mulțumirile dintr-un astfel de proiect pot fi oamenii pe care îi întâlnești, poveștile pe care le auzi și din care tragi anumite concluzii, dar și faptul că înveți pas cu pas cum să creezi un lucru care să conteze pentru tine, pentru el, pentru ea, pentru mine sau pentru cei din jur. De ce să conteze și pentru ceilalți? Pentru că devenim vulnerabili, în cele mai multe cazuri, ne expunem și ne prezentăm mai adevărați ca niciodată.

Întorcându-ne la „Let’s talk. Let’s podcast”, pe 10 decembrie, ne-am întâlnit cu Ana Maria Ciobanu. Ana Maria este reporter de meserie, dar când o vezi sau o auzi, te întrebi dacă nu cumva ai văzut-o pentru prima dată la o petrecere de copii îmbrăcată în prințesă și jucându-se cu cei mici. Ea însăși a menționat că obișnuia să facă animații pentru copii ceea ce pare total neobișnuit pentru un reporter. Ana Maria este un copil mare, dar și zăpăcit, cum menționează pe Facebook despre sine, este reporter la „Decât o revistă”, „Școala9”, dar și podcaster la „Satul Mădălinei” și „mame”.

Conferința ținută de Ana Maria a început cu prezentarea evoluției sale ca om, dar și ca profesionist. Vibe-ul a fost unul cozy și friendly, chiar dacă am discutat și lucruri mai puțin fericite: povești reale despre oameni asistați social cu o stare financiară dificilă și nevoiți să ia decizii pe care majoritatea oamenilor aflați într-o situație mai bună, le condamnă. În această categorie se regăsește și Mădălina, protagonista podcastului „Satul Mădălinei’’. Povestea ei începe la metrou unde cerșea împreună cu fetița sa, acolo, Doamna de la București’’cum o numea adolescenta pe Mirela Oprea, a cunoscut-o și a încercat să o ajute.

Ana Maria a documentat și a expus povestea acestei fete într-o perioadă destul de îndelungată, aproape trei ani, în care majoritatea oamenilor implicați au aflat „costurile altruismului’’. Această expresie care face parte din intro-ul podcastului, Satul Mădalinei’’ nu are cum să nu te pună pe gânduri. Altruismul are costuri? Ei bine, aceste costuri chiar există și sunt dureroase dacă nu știi cum să le abordezi.

Cu multe răspunsuri la întrebările adresatei Anei, ne-am îndreptat spre ziua de 11 decembrie care a fost dedicată unui workshop ținut de Daniel Stanciu de la,  „Treișasecinci’’.

Daniel este un om care a avut curajul de a încerca să iasă din zona de confort. Cum a reușit? A creat un podcast prin care a discutat cu 364 de oameni cărora le-a adresat același set de întrebări, iar ca să fie și mai curajos, după ce a vorbit și a întâlnit atâția oameni noi, a 365-a persoană, a fost chiar el. Astfel, a reușit să-și schimbe percepțiile, dar și să învețe multe lucruri despre sine.

Începutul a fost unul dificil: Daniel ne spune că a primit 5000 de răspunsuri de  „NU’’ până la primul „DA’’, primul accept pentru interviu.

Pe parcursul întregului workshop, el a încercat să ne demonstreze că perseverența, dar și dăruirea funcționează de fiecare dată. Chiar mai mult, a încercat să ne ofere și rețeta de succes în crearea unui podcast, pașii pe care trebuie să-i parcurgem și întrebările la care trebuie să ne răspundem înainte de a începe totul:


1. Cum spunem poveștile în cadrul unui podcast. 
2. Cei 5 „De ce?”
3. Testăm realitatea
4. Acționăm
5. Îmbunătățim

Creativitatea este motorul de pornire și calitatea care elimină persoana introvertă din Daniel, după cum spune și el:  „natural sunt introvert, dar creativitatea bate asta”. Daniel și-a încheiat workshop-ul cu citatul său preferat:  „If you give up on your dreams, what’s left?”.

Așadar, Let’s talk. Let’s podcast a fost presărat cu de toate, emoții, experiențe, dar mai ales învățături, toate împărtășite de niște oameni dedicați care au înțeles importanța muncii constante la visurile lor și care au avut răbdarea să le dea altora șansa să-și expună trăirile.

Evenimentul PR Tea & AD Cookies a fost la nivelul aniversării celor 60 de ediții, cu multe întrebări și răspunsuri, cu oameni frumoși și entuziaști, cum poți vedea și pe pagina noastră de Instagram, dar și pe cea de Facebook.

Am reușit să înțelegem mai multe despre acest nou trend care relatează povești, iar acum poate avem și curajul de a crea propriul podcast.

See you next time!